Ako niste znali, Davor Gobac je sjajan strip crtač!

Davor Gobac, frontman rock benda Psihomodo Pop ima mnogo talenata. Iako ga mnogi primarno doživljavaju kao otkačenog pjevača koji se u mlađim danima u žaru nastupa nije ustručavao niti razgolititi na sceni, ovaj izuzetno duhoviti vječni mladić ima ozbiljan hobi. Naime, Davor Gobac je plodan i kao slikar!

Tijekom svih godina trajanja svoje glazbene karijere, Davor Gobac marljivo je crtao, a u njegovim radovima prepoznaje se utjecaj ili bolje rečeno ljubav prema radovima Walta Disneya, ali i djelima značajnog predstavnika pop-arta Andyja Warhola. Dječja zaigranost sastavni je dio Gopčevog stila, a neki od onih koji su se iznenadili kada su otkrili ovaj njegov talent, poželjeli su imati neku sliku Davora Gopca, no on je dugo odolijevao prodaji. Kako bilo da bilo, splitskoj publici Gobac će se predstaviti samostalnom izložbom radova pod nazivom “Volim crtane filmove”, do 19. srpnja.

Volim crtane filmove

Neposredan i originalan kakav je, Davor Gobac, kako i naslov izložbe sugerira, ne srami se svoje ljubavi prema vrsti umjetnosti koju elitisti smatraju manje vrijednom. Gobac će u galeriji, kako stoji u najavi izložbe, izložiti 20 svojih radova inspiriranih njegovom maštom koja se dijelom temelji na stripu i urbanoj kulturi, čija se okosnica prepoznaje i u remek-djelima Walta Disneya, kao i u djelima njegovog suvremenika Andyja Warhola. U Gopčevim se djelima prepoznaje zaigranost, čak donekle i naivnost, te dječje veselje likova smještenih unutar svijeta kojeg je stvorio sam autor, a koji pripada urbanom habitusu. Ova izložba u Galeriji V. Lipovac dat će publici priliku da upozna autora, kojeg već poznaje, ali u ovoj prigodi kao svestranog autora.

Ivan Kokez, pišući predgovor kataloga, naveo je kako u opsežnom nizu asocijacija koje na prvu loptu prizivaju Gopčevi „animirani“ radovi jedna misao svakako prevladava, objedinjujući sve ostale ključne elemente u njegovom likovnom stvaralaštvu. Riječ je o djetinjstvu, koje i na razini realnog a i razini simboličkog iznimno prikladno opisuje taj jedinstveni slikarski opus. Gopčeve slikarske avanture na veoma zabavan način pun mašte recikliraju odrastanje u otuđenosti gradova.