Dubrovnik nije samo kulisa za Game of Thrones

Iako Dubrovnik najveći broj ljudi zna po planetarno popularnoj seriji Game of Thrones, ovaj grad s očuvanim drevnim zidinama koje štite starogradsku jezgru ima bogatu povijest, ali i sadašnjost koja se odnosi na kulturu i umjetnost. U novije doba, a to bi se odnosilo na 20. i 21. stoljeće, Dubrovnik svakog ljeta i to već 69. puta do sada organizira glazbeno-scensku manifestaciju od nacionalnog značaja – Dubrovačke ljetne igre. Ovo je događanje koje tradicionalne daske koje život znače, mijenjaju za dubrovački kamen i zidine. Ovdje se predstave igraju na otvorenom, pod zvijezdama i na povijesnim lokalitetima koji oduzimaju dah jer i sami daju pečat povijesti i autentičnosti svemu što se na njima događa.

Otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno se održava ispred crkve svetog Vlaha, a ceremoniju ove godine režira redatelj Saša Božić. Veliku svečanost koja do posljednjeg mjesta ispunjava Stradun i zapravo cijeli grad, nemoguće je zamisliti bez nastupa folklornog ansambla Linđo koji je također neizostavni dio manifestacije.

Što se tiče predstava koje će se ove godine naći na repertoaru, pažnju plijeni “Michelangelo”, u režiji S. Horvata i M. Matthisa Markovića prema drami hrvatskog klasika Miroslava Krleže. Naslovnu ulogu glumit će R. Rushaidat te otvoriti vječno aktualno pitanje o odnosu novca i umjetnosti, ali shodno tome i ono o odnosu moći, politike i umjetnosti. Dario Harjaček, redatelj kojeg je dubrovačka publika zavoljela zbog njegove verzije popularne predstave “Kate Kapuralica”, režira izbor iz proze Ranka Marinkovića “Pod balkonima” koje je dramatizirao Vedran Klepica. Ono što je zajedničko odabranim Marinkovićevim pripovijetkama je Mediteran te njegove kombinacije slatkog i gorkog, ironija koja kroz predstavu, kao i kroz život, prerasta u cinizam i pojedinac nošen burama politike i prirodnim jugom.

Na svim predstavama se već naveliko radi, a brojni glumci iz Zagreba, Osijeka, Pule i drugih gradova obavili su ljetnu migraciju seleći se u Dubrovnik kako bi glumili na kamenu koji život znači. Jer glumiti u Dubrovniku ima posebnu čar, prepoznali su to i autori i glumci Game of Thrones.