I šetnja gradom može biti umjetničko istraživanje

Da se iza šetnje gradom može skrivati vrlo relevantna umjetnička ideja dokazuje projekt Okolo, a radi se o umjetničkom istraživanju kroz šetnju Zagrebom. Tijekom dva tjedna srpnja na više od dvadeset lokacija malim intervencijama u urbani prostor zadirat će se direktno u tkivo grada i tako oživjeti više javnih prostora koji će postati mjesta na kojima umjetnost spontano dodiruje gradsku svakodnevicu.

Ovaj projekt osmislile su “njih dve” odnosno Ana Mikin i Tina Kovačiček koje se nazivaju “Nas dve”, a ovaj zanimljiv projekt podupiru i Francuski institut te Turistička zajednica grada Zagreba. O čemu se točno radi? Mlade autorice osmislile su projekt koji će svakom gradskom šetaču koji u ovom umjetničkom djelu želi sudjelovati dati dobar razlog da se kratko zaustavi, pogleda, razgleda, promisli o netom podijeljenom iskustvu, te da se eventualno zabavi i potraži druge umjetničke intervencije, na taj način u svoje istraživanje i otkrivanje Zagreba unoseći i ovaj projekt.

Osim domaćih sudionika ovog projekta, svoj će pečat dati i inozemni street art umjetnici, uključujući i francuske Levalet, Oak Oak i Scenocosme. Jedan od njih zagrebačke će ulici osvajati poetičnim i zabavnim likovima, a svoje radove koji su često minijaturnih proporcija i skriveni, do sada je predstavljao u gradovima diljem svijeta. Drugi gostujući umjetnik kombinira crteže sa originalnim street art instalacijama, koje se onda dodatno razvijaju u dijalogu s okruženjem u kojem se nalaze. Sretni šetači gradom moći će na ulicama Zagreba vidjeti i interaktivne instalacije u području vizualnih digitalnih umjetnosti koje preispituju reakcije publike te uspješno spajaju tehnologiju sa živim objektima.

U sklopu projekta Okolo, u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar bit će predstavljena zvučna instalacija Akousmaflore, u kojoj glavnu ulogu igraju – biljke. Sve u svemu, ako ne pronađete ovaj uzbudljiv i zanimljiv umjetnički projekt, imate dobre šanse da on pronađe vas. Samo malo više vremena provedite u šetnji centrom grada Zagreba!