Ljubavna priča dviju roda Malene i Klepetana postala je kazališna predstava

Jedna neobična ljubavna priča iz Hrvatske raširila se društvenim mrežama i postala poznata u cijelom svijetu. Sada mnogi znaju kako u Hrvatskoj, na krovu područne škole u Brodskom Varošu, postoje dvije rode koje veže jaka ljubavna spona. Ona je roda slomljenog krila koja tijekom migracija ostaje kod kuće, a on je ljubav njenog života. On krajem ljeta putuje prema toplijim krajevima ali se već 16 godina u vrijeme proljeća vraća svojoj dragoj kako bi obnovili gnijezdo, podigli novu generaciju ptića, a onda ponovo kreće na dug put.

Pažnju javnosti na ovu priču skrenuo je Stjepan Vokić koji se sve to vrijeme brine za rodu Malenu i svake godine strepi hoće li se njen rodan Klepetan ponovo vratiti. Univerzalna i topla priča našla je svoje mjesto i na nekim komercijalnim proizvodima, animiranom filmu, a sada je evo dobila i svoju kazališnu predstavu. “Malena i Klepetan – ljubav na prvi klepet” koja je nastala prema priči Mirjane Pičuljan Štriga, a u Dječjem kazalištu “Žar ptica” režirao ju je prekaljeni profesionalac Želimir Mesarić.

Priča na jednostavan način koji je razumljiv djeci pripovijeda o ljubavi, dugogodišnjoj odanosti i neophodnosti suživota čovjeka i životinja, a posebno je zanimljivo da je u njenom nastanku sudjelovala i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. “Malena i Klepetan – ljubav na prvi klepet” gotovo kronološki prati razvoj priče iz stvarnog života. Započinje prizorima iz močvare i pucnjem u mladu rodu zbog kog je njeno krilo ostalo trajno oštećeno, a ta ozljeda onemogućila joj je da ikada više leti. Zatim joj prilazi čovjek koji ju ranjenu odnosi kući, daje vodu i hranu, a ostalo je, kako bi se reklo, povijest…

U predstavi se pojavljuju i glumci i lutke, a rodu Malenu tumači glumica Amanda Prenkaj, dok je njenog Klepetana utjelovio Zoran Pribičević. Ostale uloge tumače A. Krstulović, A.-M. Vrdoljak, S. Crljen, B. Tomičić, M. Antunović i M. Vujčić.