Manifestacija Đakovački vezovi otvorena po 52. put

U kulturnom smislu Slavonija početak ljeta obilježava većpo 52. put manifestacijom Đakovački vezovi. Kod katedrale svetog Petra u Đakovu, smješteno je žarište tradicije u kojemu se svake godine okuplja veliki broj ljudi kako bi kroz pjesmu, ples i ruho slavili tradicionalne običaje svojih predaka.

tradicije

Iako se, dakle, poštuje tradicija i dobri običaji minulih dana, Đakovački vezovi povremeno doživljavaju programske izmjene koje ovu manifestaciju svake godine čine sve zanimljivijom širem krugu ljudi. Neizostavni dio ove smotre folklora je i Revija, tradicionalna publikacija koja prati Đakovačke vezove. U ovom izdanju tekst objavljuje i đakovačko-srijemski biskup Ćiril Kos, pod nazivom Katedrala- bazilika u novom ruhu, a Revija je preuzela ulogu pisanog čuvara brojnih inačica tradicijskih običaja i zapisa slavonskih sela, što stručnjacima etnolozima služi kao osnova u daljnjim istraživanjima.

Ove godine Ukrajina je zemlja partner 52. Đakovačkih vezova i predstavit će se koncertnim programom Nacionalnog centra narodne kulture Muzej Ivan Hončar iz Ukrajine uz nastup Dječje folklorne skupine Oreli i Folklorne skupinu mladih Nacionalnog centra narodne kulture Muzej Ivan Hončar. Gosti iz Ukrajine predstavit će se domaćinima i kroz gastronomiju, te radionice tradicionalnih zanata i prezentiranje proizvoda narodnih majstora. No, kad je u pitanju hrana, valja napomenuti da se u sklopu programa Đakovačkih vezova održava i Gastrofest – Kulenijada, odnosno Festival kobasice, a moći će se kušati i lovački gulaš te razna druga lovačka jela tako da, kad se sve zbroji i oduzme, ovaj dio Đakovačkih vezova neće ostaviti ravnodušnima čak ni one koji su možda trenutačno na dijeti.

Glazbeni dio manifestacije ispunit će, među ostalima, Najbolji hrvatski tamburaši, Izvor, Inat slavonski, Lucky bend i mnogi drugi. Posebno zanimljiv dio programa čini Vezovska subota kad svi zaljubljenici u konjički sport dolaze na svoje. Naime, konjička natjecanja održavaju se u Državnoj ergeli Đakovo, a prvo kolo Croatia Cupa za jednoprege i dvoprege bit će prilika da natjecatelji pokažu svoje dreserske vještine.