Misterija škrinja s blagom čini gamere sretnima

Društvene i kompjuterske igre, igre na sreću, kao i sportsko klađenje, imaju neke zajedničke elemente zbog kojih ih gameri vole i zbog čega su im privlačne, a to je – faktor X, nepoznanica, misterija! Jer zaista, u čemu bi bila draž igre kad bi igrači znali što slijedi? Varanje u igri, čak i ako jako želite pobijediti, u osnovi je beskorisno jer se gubi poanta, a to je da je ljepota igre u samoj igri, a ne u pobjedi.

No, bez obzira na pravila pojedinih igara, njihov tijek i razvoj, bilo da se radi o kompjuterskim igrama ili slot mašinama, vizualni podražaji imaju izuzetno važnu ulogu. Tako primjerice tajanstvena groblja i grobnice, nadgrobni spomenici i škrinJe s blagom, daju igračima atmosferu opasnosti i misterije koja ih dublje uvlači u doživljavanje priče. Grobnica iznad koje se, primjerice, nalazi oblakom napola prekriveni mjesec, a u pozadini su još i šišmiši u letu, nedvojbeno daje blago jeziv dojam, koji gotovo trenutno može privući igrača. Doda li se ovakvom vizualnom podražaju i onaj zvučni, pojačat će se privlačnost igre, kao i njen doživljaj.

Iako se može činiti da je pojam škrinje s blagom vrlo banalan, to nije tako. U simboličkom smislu ona označava tajnu i misteriju, stvarno ili lažno obećanje bogatstva, a njena prisutnost može gotovo adiktivno djelovati na igrača, čak i ako nema naročitu ulogu u samoj igri. Što je u škrinji? Kakvo blago? Je li blago uopće u pitanju? Moglo bi se zapravo reći da je to izvedenica Pandorine kutije iz koje su pobjegla sva zla svijeta, a nada je ostala zarobljena. Igrač će se neizbježno pitati je li u škrinji uopće i ona ostala, a mučit će ga i mogućnost da se zapravo u tom mističnom objektu nalazi blago neslućenih proporcija. Sva se ova razmišljanja mogu polako odvijati u podsvijesti, i to je sasvim u redu jer dok je igrač zabavljen, i grobnice i škrinje s blagom mogu biti zadovoljne obavljenim poslom.