Motovun Film Festival i ove godine dovlači filmaše na svoje brdo

Jedan od najpopularnijih filmskih festivala u Hrvatskoj smješten je u Istri, na lokaciji pomalo netipičnoj za festivale jer je do nje relativno teško doći. Naime, da bi se stiglo do Motovuna i Motovun Film Festivala potrebno je prepješačiti određeni dio puta uzbrdo, no užitak je zagarantiran svim onim posjetiteljima koji to uspiju napraviti. Pogled s brda je fantastičan, atmosfera prijateljska, a gledanje filmova na otvorenom – zadovoljstvo.

Ono što je karakteristično za ovu manifestaciju jest to da je riječ o malom festivalu koji ne želi rasti. Uzmemo li u obzir da je Motovun prilično ograničene površine, želja organizatora nije nelogična. No, i kao mali festival, ovo događanje ima svoju kućnu publiku, ljude koji dolaze svake godine i manje su im važni tehnički uvjeti projekcija, dok im je više stalo do cjelokupnog iskustva koje nudi ovo brdo filmova.

Festival je posvećen ostvarenjima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, snagom i idejom koju nose njihove priče. Radi se o naslovima koji se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na velike naslove na tržištu i nažalost se teško probijaju do dvorana za prikazivanja, pa tako i do publike.

Motovun ima želju odražavati raznolikost, kako onu estetsku, tako i zemljopisnu te tematsku. Upravo zbog toga publika voli ovaj “mali” festival, a vole ga i gosti koji su se uvijek rado odazovu, neovisno o tome hoće li biti “samo” gosti ili gosti koji će ujedno primiti i neku nagradu. Tako su ovdje boravili Ken Russell, Terry Gilliam, Andrej Zvjagincev, Ulrich Seidl, Mike Downey, Paul Thomas Anderson, Stephen Daldry, Dušan Makavejev, Jeremy Thomas i mnogi, mnogi drugi.

Ovogodišnji Motovun Film Festival traje od 24. do 28. srpnja, i ponovo će biti domaćin brojnim filmskim uglednicima. Iz Švedske dolazi Ruben Östlund, redatelj čiji je film “Kvadrat” bio nominiran za Oscara, a osvojio je i Zlatnu palmu, dok će počasni gosti biti dva glumačka velikana, Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija.