Mali Lošinj dom je jedinstvenog muzeja, izložbenog objekta u kojem se nalazi samo jedan artefakt: brončani grčki kip mladog sportaša Apoksiomena. Otkriće ovog kipa bilo je prava senzacija: 1997. godine otkrio ga je, pukom slučajnošću, belgijski turist roneći u neposrednoj blizini Velih Orjula, gotovo nepoznatih malih otoka pokraj Lošinja. Kip se nalazio 45 metara pod morem, no pripreme za njegovo izvlačenje iz mora bile su toliko ozbiljne, kompleksne i opsežne, da su trebale proći godine da bude izvučen iz mora u kojem je boravio dva tisućljeća!

Naime, Apoksiomen, koji je nastao u 2. ili 1. stoljeću prije Krista, nije se mogao tek tako izvući iz mora u kojem je on sam postao dom mnogim morskim životinjskim i biljnim organizmima. Nagla promjena okoliša mogla je ozbiljno naštetiti starom kipu na kojem su se nalazile mnoge morske trave, školjke i kalcifikati. No, sve te nakupine pružale su Apoksiomenu svojevrsnu zaštitu od nekih drugih štetnih utjecaja. Zato se uz pomoć hrvatskih i talijanskih stručnjaka najprije provodio dugotrajan proces isoljavanja u bazenu, a poseban pothvat predstavljalo je uklanjanje debelog sloja inkrustacije koje su provodili restauratori. To se obavljalo strpljivo i mehanički, a u cijelom procesu nisu se koristila kemijska sredstva. Zahvaljujući takvom pristupu i obligatornoj pedantnosti, višegodišnja restauracija iznjedrila je kip kojem je izvrsno očuvana originalna patina. Atleta savršenih proporcija tako je fantastično očuvan da su se mnogi iznenadili kada su shvatili da mu nedostaje samo mali prst na lijevoj ruci.

Ovo sjajno i jedinstveno otkriće zaslužuje sva (kontrolirana!) svjetla pozornice, tako da je Muzej Apoksiomena posvećen samo jednom jedinom artefaktu. Od 2016. godine u palači Kvarner na Malom Lošinju svi zainteresirani mogu ga razgledati. Iako se u muzeju nalazi samo jedan kip, posjeta ovom zdanju ima sveobuhvatnu didaktičnu ulogu jer posjetitelje upoznaje sa zanimljivom pričom o kipu, povijesti, o tome kako je pronađen, kako je tekao proces restauracije, te kako su mediji i javnost pratili ovo fantastično otkriće, a tu je i dvorana za projekciju prigodnog video materijala.