Krapina, pitoreskni gradić koji se nalazi samo pedesetak kilometara zapadno od Zagreba, dom je Muzeja krapinskih neandertalaca. Ovaj rani čovjek iz ranog paleolita očito se ugodno osjećao u okolici današnje Krapine, jer upravo je na tom mjestu profesor Dragutin Gorjanović-Kramberger, predvodeći paleontološka i geološka istraživanja, pronašao čak 900 ljudskih fosilnih kostiju. Ta impresivna brojka čini njegovo otkriće najbogatijom i najbrojnijom zbirkom neandertalskog čovjeka koja je prikupljena na samo jednoj lokaciji. Zato je Krapina i postala idealno mjesto za osnivanje svojevrsnog muzeja evolucije, mjesto na kojem se svatko može upoznati s pojmom europskog pračovjeka i naučiti tajne koje kriju naši prapočeci.

Arhitekt Željko Kovačić i paleontolog Jakov Radovčić željeli su buduće posjetitelje vjerno upoznati s neandertalcima, pa je postav muzeja osmišljen kao vremeplov koji obuhvaća i Svemir i Zemlju, ali i suvremenog čovjeka, naravno, s naglaskom na doba neandertalaca. Kao rezultat nastao je zanimljiv, originalan, edukativan i uzbudljiv muzej koji se može pohvaliti oznakom Europske baštine.

Povijesno putovanje posebno je uzbudljivo zbog hiperrealističnih replika najstarijih hominida koji se mogu vidjeti u njihovom nekadašnjem svakidašnjem životu, a posjetitelji mogu uživati u bogatom popratnom programu koje Muzej krapinskih neandertalaca nudi. Ljeti se ovdje za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi organizira geološka i paleontološka radionica kroz koju se polaznici, između ostalog, upoznaju sa svijetom fosila, a kroz brojne edukativne programe koji su prilagođeni posjetiteljima različitih dobi i profila, može se saznati mnogo toga o životu neandertalaca, mineralima, fosilima i inim zanimljivostima kroz kreativno istraživanje. Posebno je zanimljiva radionica na kojoj sudionici uče o izumrlim životinjskim vrstama s kojima su se susretali naši preci. Nosorog, špiljski medvjed, golemi jelen, bizon i sivi vuk samo su neke od životinja koje polaznici radionice imaju priliku izrađivati od gline.

Zbog svega ovog, muzej u Krapini idealno je mjesto za obiteljske izlete jer pripadnici svih uzrasta mogu pronaći nešto što će ih posebno zainteresirati u ovom jedinstvenom vremeplovu, a trajne uspomene na ovo putovanje možete kupiti u originalnoj suvenirnici.