Muzej prekinutih veza ili Museum of Broken Relationships u Zagrebu jedan je od najzanimljivijih svjetskih muzeja koji spadaju u kategoriju onih koji se svakako moraju posjetiti. Zahvaljujući svojem jedinstvenom konceptu i nadasve originalnoj ideji, ovaj muzej čuva uspomene na bolne osjećaje. Posvećen je neuspješnim, propalim i bivšim ljubavnim vezama, a izloške predstavljaju osobni predmeti koji su ostavljenoj strani ostali kao uspomena na nekadašnju vezu. Iza svakog izloženog artefakta stoji priča koja je svojevrsna povijest bolesti propalog odnosa. Neke od njih su izuzetno duhovite i smiješne, neke gorke i tužne, neke sadrže miješane osjećaje. I upravo to je ono po čemu se Muzej prekinutih veza razlikuje od drugih muzeja: on vas jednostavno ne može ostaviti ravnodušnima! Gledajući izloške i upoznajući se s pričom koja ih prati, nemoguće je ne nasmijati se, ali i zaplakati.

Ideja ovog muzeja ohrabrila je mnoge da poklone uspomene koje ih podsjećaju na nekadašnju ljubav, a mnogim “donatorima” ovo je iskustvo bilo katarzično jer su dobili mogućnost staviti točku na kraj veze koju možda još uvijek nisu bili preboljeli. Primjerice, prugaste sokne ostale su kao uspomena na vezu koja je trajala samo šest mjeseci. Djevojku je njen dragi pitao što da joj donese na poklon iz Londona, ona je odgovorila da donese nešto što će ju podsjećati na njega. Donio joj je sokne koje je nosila one večeri kada ju je ostavio. Jasno da su nakon toga postale idealan predmet za Muzej prekinutih veza.

Mnogi su željeli na ovaj način ovjekovječiti svoje nekadašnje ljubavi, tako da je ovaj muzej jedan od rijetkih na svijetu koji nema problema s donatorima: ima ih toliko da se primanje novih donacija s vremena na vrijeme obustavlja. Zbog velike popularnosti, muzej je sa svojim izlošcima gostovao širom svijeta, a od 2016. godine, trajno je otvorio podružnicu u Los Angelesu i to na adresi 6751 Hollywood Boulevard, u središtu Hollywooda. Srca se lome svakog dana, dakle nema brige da će ovaj muzej ostati bez izložaka i dobrih priča.