Napredak tehnologije mijenja naše navike, ali i pristup dizajnu

Kako se tehnologija mijenja i napreduje, tako se s njom mijenjaju i naše navike, a dizajneri moraju pratiti u stopu svaku promjenu, ili u boljem slučaju, biti brži, biti ispred svojeg vremena koje kao da teče brže nego nekada. Evolucija ili možda bolje rečeno – revolucija na ovom području je munjevito brza, tako da se neke tehnike, modeli, rješenja i noviteti čak niti ne uspiju testirati do kraja, a već postaju zastarjeli i/li neatraktivni.

Internet danas služi i za to da korisnici bolje upoznaju svakodnevne proizvode koje su nekada kupovali bez previše razmišljanja, ali ni te informacije ne smiju biti prikazane na banalan i nezanimljiv način. Iako su brzina, jednostavnost, preglednost i intuitivnost dizajna uvijek bili imperativ dizajnerima, danas je taj pritisak još veći. Možda se najviše osjeća u gamerskoj industriji jer već dugo vremena nije dovoljno imati na ekranu dvije loptice koje će se odbijati o rubove ekrana kako bi igrač bio zadovoljan. Ta vremena ne samo da su prošla, nego su i gotovo zaboravljena.

Gaming industrija danas traži realističnost, brzinu, originalnost, maksimalnu uključenost, traži kompletan doživljaj koji se uvijek iznova želi i mora nadograditi. Doduše, tako je bilo i na početku stvaranja ove grane industrije, samo što danas krilaticu “brže, više, jače” treba nadmašiti svakog dana. Game design neizbježno je evoluirao do razine kada se može koristiti za samostalno pripovijedanje priče ili poput Gaming Club app za pronalaženje stalne zabave. Gameri su u međuvremenu postali razmaženi, ne žele gubiti vrijeme na preduge prologe, na napredovanje svojih likova ili čekanje priče da se razvije.

Gaming je u Hrvatskoj prilično raširen, postoji mnogo tvrtki koje surađuju s uglednim stranim kompanijama, koje su postale više nego relevantne na tržištu. Ono što je zanimljivo jest to da se game dizajneri i developeri moraju educirati na alternativne načine jer, iako postoje razni tečajevi, ne postoji škola koja vas može naučiti potrebnim znanjima kao što to može vlastita inicijativa, strast, praćenje promjena i razvoja, te održavanje koraka sa svime.