Svako vremensko razdoblje nosi sa sobom svoju kulturu, trendove, muziku, modu, svoj jedinstveni trag u ljudskoj povijesti. Što je to specifično i važno u nekom vremenskom periodu, može se evaluirati tek s vremenskim odmakom, a on je sada dovoljno velik da se baci jedan zaokruženi pogled na šezdesete godine prošlog stoljeća. Napravili su to autori izložbe “Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost”, otvorene u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt vođenoj idejnim konceptom dr. sc Zvonka Makovića.

Ova kompleksna izložba pokriva čak osamnaest tematskih dionica, od bogate dokumentarne građe do umjetničkih djela, brojnih televizijskih, filmskih, glazbenih inserata, fotografija i predmeta korištenoj u svakodnevici, pa sve do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet. “Šezdesete u Hrvatskoj” nastoje prikazati Hrvatsku kao cjelinu jednog, po mnogočemu, turbulentnog ali i blistavog vremena u kojem je ekonomija doprinijela neviđenom prosperitetu i nastanku konzumerističkog društva. Prikazan je presjek desetljeća koje je bilo prijelomno ne samo za Hrvatsku nego i njezino okruženje, a autori nisu zaobišli niti trenutke u kojima su se na globalnoj razini počele mijenjati političke, ekonomske i kulturološke paradigme.

Šezdesete su obilježili festivali zabavne glazbe, gramofonske ploče od vinila, šlageri, fićo, putovanja u Trst, rifle, mini-suknje, rock’n’roll, ali i seksualna revolucija koja bi mnoge u današnjoj Hrvatskoj iskreno izbezumila. Iako se mnogima koji su dovoljno stari da pamte i vrijeme prije interneta često prigovara da su pretjerano sentimentalni i nostalgični za minulim vremenima, nema sumnje da su šezdesete godine prošlog stoljeća zaista bile zlatno doba novije hrvatske povijesti kada su se pojavili i afirmirali umjetnički projekti i manifestacije europskog značaja od kojih su mnoge i danas relevantne.

Što je sve utjecalo na razvojne procese modernizacije društva, možete otkriti na ovoj izložbi koju prate i brojne popratne aktivnosti. Tu je bogat edukativni program, okrugli stolovi na kojima se mogu čuti zanimljiva polemička razmišljanja, predavanja o pojedinim tematskim cjelinama, koncerti s glazbom iz tog razdoblja, filmovi i predstave.