Selo Kostanj ima bogatiji kulturni život od mnogih velikih gradova

Malo selo Kostanj nalazi se u općini Dubrava nedaleko od Vrbovca, i iako mnogi nikada nisu čuli za njega, ono je pravo vrelo kulturnih događanja. Naime, upravo ovdje, zahvaljujući privatnoj inicijativi Mirjane Sačer Bobanac, penzionirane portirke zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, događa se uzbudljiv umjetnički život. Nekadašnji štagalj poslužio je kao inspiracija za osnivanje Udruge Štagalj, a sama građevina pretvorena je u pozornicu na kojoj se periodički odvijaju koncerti, predstave za odrasle i djecu, izložbe, čitanja književnosti i poezije, razne radionice i brojni drugi programi.

Udruge Štagalj

Likovni umjetnici ovdje redovito sudjeluju u likovnim radionicama inspirirajući se bogatom prirodom i neobičnom kućom i okućnicom domaćice. Osim što je vrt, kako to i treba biti, pun šarenog bilja, krase ga i brojni komadi odbačenih starih scenografija koje su svojevremeno bile sastavni dio kazališnih predstava. Tako nekadašnje kulise nisu završile u smeću nego su dobile priliku za nov život.

Mirjana Sačer Bobanac i njen suprug Davorin Supek kupili su ovaj prostor prije skoro 20 godina, i od tada ga neprestano obnavljaju jer su ga zatekli u vrlo zapuštenom stanju. Današnji izgled i funkcija ne mogu se usporediti s onim nekadašnjim, a vanjsku stranu odnedavno krasi i mural koji je oslikao mladi umjetnik Zoran Jambrešić. U Štaglju su do sada, kao izvođači, među ostalima, nastupali Kvartet Rucner, Ronald Braus, Marija Kohn, Enes Kišević, Dunja Knebl, Luka Dragić, Ricardo Luque, Lidija Horvat Dunjko, Ivanka Boljkovac, Mario Kovač… i svi se oni uvijek rado iznova odazivaju i dolaze, barem kao publika. Uostalom, tijekom manifestacija koje redovito obilježavaju izmjenu godišnjih doba, ovdje se uvijek i fino jede. Atmosfera je obiteljska, a svatko tko svrati može biti siguran da će biti dobro nahranjen domaćim delicijama poput sarme, graha ili kotlovine.

Red kulture i umjetnosti pa red fine hrane garancija su za dobru atmosferu koju cijene svi gosti, a domaćica Mirjana ponosna je što u njenom Štaglju nerijetko bude više posjetitelja nego na nekim događanjima u velikim kulturnim središtima.