Teatar Ulysses slavi 18 godina postojanja

Svjetski poznati glumac Rade Šerbedžija prije 18 godina osnovao je Teatar Ulysses na otocima Mali i Veliki Brijuni. Iako su ga tijekom godina mnogi prozivali zbog toga što na festivalu najviše i najčešće rade članovi njegove obitelji – supruga i redateljica Lenka Udovički, te kćer glumica Lucija Šerbedžija – ovo kazališno događanje punom parom svakog ljeta donosi zanimljive produkcije ali i strane goste. Šerbedžija, koji je dio života proveo živeći i radeći u Engleskoj i Americi, stekao je brojna prijateljstva sa stranim zvijezdama pa zato ne treba čuditi što je, primjerice, Vanessa Redgrave ovdje stalna gošća koja tu i glumi, a Teatar Ulysses posjetila je svojedobno i Angelina Jolie.

Ovog ljeta Teatar Ulysses ulazi u svoju punoljetnu sezonu, a obilježit će ju igrajući predstavu koja je u nekim svojim ranijim verzijama izazvala kontroverzne reakcije. Radi se o Euripidovim Bakhama koje će, naravno, režirati Lenka Udovički. Ona je objasnila kako se njene misli i ideje u posljednje vrijeme često preklapaju s onima starih Grka, jer i danas se mučimo i borimo sa stvarima o kojima su oni pisali davnih dana. Bakho je antički bog vina, zadovoljstva, životnih uživanja ali istovremeno i kazališta, razvratan je i odvlači sputane žene u šumu gdje se one oslobađaju i postaju njegove svećenice, odnosno bakhe. U potpuno ženskoj postavi Katarina Bistrović Darvaš imat će ključnu ulogu Dioniza, Ivani Krizmanić pripala je uloga Penteja, Kadmo će glumiti Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija utjelovit će Tiresiju, a Senka Bulić Agavu.

Mali Brijun i tvrđava Minor sami po sebi izgledaju kao efektna scenografija za neki film, pa je zato jako zanimljivo gledati predstave na otvorenom baš na ovoj lokaciji. Atmosfera je redovito odlična, a povezanost publike s prirodom utječe na to da se neke mane koje bi kazališne predstave mogle imati, jednostavno apstrahiraju. Jedno je ipak sigurno, za predstave Teatra Ulysses uvijek se traži karta više, a tako će, nema sumnje, biti i ovog ljeta.