Podaci o količini posuđenih knjiga u knjižnicama, te oni o prodaji knjiga, te istraživanja o navikama kada je čitanje u pitanju, pokazala su, na žalost, da Hrvati relativno slabo stoje na ovom području. Čitanje knjiga kao omiljenu aktivnost navodi tek 48% građana, a od ukupnog broja ispitanika, samo 43% njih čita knjige najmanje jednom mjesečno, dok se 57% izjasnilo da to čini još rjeđe. Ovi podaci služe kao dobar motiv onima koji književnost vole i prate na dnevnoj bazi, pa je to stimulans za popularizaciju knjige kao takve i čitanja kao zabavne i korisne discipline.

Zagreb Book Festival održao se ove godine po četvrti put, a u periodu od 21. do 25. svibnja, u Muzeju za umjetnost i obrt, predstavivši se kao EFFE, projekt kojeg provodi Europska komisija, pomažući Europskoj platformi festivala. Projekt, punim imenom Europe for Festivals, Festivals for Europe, osmislila je Udruga europskih festivala (EFA), europska krovna organizacija koja se bavi festivalima u Europi a i šire, s idejom da se poveća vidljivost festivala starog kontinenta. Dodatni ciljevi su intenzivna razmjena raznih iskustava organizatora, kao i stvaranje udruženja sličnih manifestacija diljem svijeta.

Tanja Mravak, Julia Donaldson, Dražen Ilinčić, Morten Dürr, Ivica Đikić, Lars Horneman, Andrew Keen, Ari Turunen i David Machado samo su neki od brojnih uglednih domaćih i stranih gostiju koji su sudjelovali na ovom događanju koje je privuklo i veliki broj znatiželjnih posjetitelja. Osim čitanja i predstavljanja knjiga, na programu se našlo pregršt tema koje mogu zanimati aktivnu čitalačku publiku. Tako se raspravljalo o fenomenu “fake news”, razgovaralo se o pošasti narcisoidnosti koja se manifestira kroz selfie kulturu, a na zanimljiv način debatiralo se o umjetnoj inteligenciji i moralu, jer činjenica da nešto posjeduje intelekt određene vrste, ne garantira da razumije i pojmove kao što su “moral” i “etika”, a upravo je to nešto s čime će se suvremeni čovjek u bližoj budućnosti početi češće susretati.